AAL Recycling Projects

Textbox Section

A recent project undertaken by the Company, and which won the Jersey Construction Council’s Project of the Year Award (up to £1 million) was the restoration of the headland on the site of the former holiday village at Plemont, undertaken in conjunction with the National Trust for Jersey (The Trust).

With an overall footprint of 6,205.20 square meters, the challenge was to survey and assess the contaminated land, protect the natural environment and inhabitant species, carry out demolition works of the entire holiday village and restore the headland to its natural state.

A key driver in the delivery of the contract was the commitment of AAL and the Trust to the sustainability of the Project through the reuse of materials under the waste management strategy, resulting in an overall 75% reuse of materials success rate from the demolition.

  • Over 75 tonnes Asbestos removed from site (by a specialist company) and transported by AAL to La Collette asbestos sealed storage.
  • 500 tonnes Metal removed from site and all recycled.
  • Almost 12,000 tonnes Concrete removed from site in over 800 lorry loads.
  • All Granite removed from buildings and recycled into cobbles.
  • 250 tonnes Sundry furniture, fixtures and fittings removed and, those not damaged by fire or water, salvaged and recycled or used by National Trust in its restoration work.
  • Almost 8,000 tonnes Soil taken to the site – from La Collette and Bel Vue.
 

AAL Recycling Jobs

“A remarkable achievement…”

Christopher Harris, President National Trust

 

PORTELET

 

FORMER JERSEY DAIRY

Creation of showground and car parking for the events which provided a landfill for 40,000 tonnes of inert waste and utilized processed sub-base and asphalt planning from our Recycling plant.

 

Nature Pond

Frog Pond excavated and carefully created in private garden.

 

Energy from Waste (EfW) Plant

As a nominated sub-contractor we provided an entire ground works package using our recycled aggregates.

 

La Collette

Construction of infrastructure roads at La Collete using 100mm recycled stone and dressed off with sub-base.

 

Hospice